TORTY OKOLICZNOŚCIOWE
TORTY OKOLICZNOŚCIOWE
Podstawowy tort składa się z biszkoptu* jasnego lub kakaowego i przekładany jest trzema kremami na bazie wegańskiego zastępnika śmietany. Są to lekkie kremy o strukturze przypominającej mus.
Tort wykończony jest cienką warstwą tzw. „tynku” na bazie masła roślinnego i kremu kokosowego lub zastępnika mleka skondensowanego w wybranym przez klienta kolorze.
Wysokość tortu bez dekoracji to ok. 14 cm.
Nie wykonujemy tortów obłożonych w całości masą cukrową.
Nasze torty sprzedawane są na ilość porcji, a nie na kilogramy:
fi 12 cm - 6/8 porcji
fi 14 cm - 10/12 porcji
fi 16 cm - 12/14 porcji
fi 18 cm - 16/18 porcji
fi 20 cm - 20/22 porcje
fi 22 cm - 24-26 porcji
fi 24 cm - 28/30 porcji
Torty większe od ww. wykonywane są jako piętrowe.
Każdy tort wyceniany jest indywidualnie. Jego cena uzależniona jest od wielkości oraz wybranych dekoracji, ale również w zależności od ilości wykluczeń pokarmowych i związanego z tym stopnia trudności wykonania tortu.
W ofercie dostępne są następujące kompozycje smakowe:
Hazel Pistache to harmonijne połączenie kakaowego biszkoptu i musu o smaku orzechów laskowych, aksamitnego musu z ciemnej czekolady z chrupiącą wkładką orzechową oraz lekkiego musu pistacjowego z konfiturą malinową.
Carmel Elegance to wyrafinowane połączenie kakaowego biszkoptu i musu o smaku słonego karmelu z dodatkiem płynnego karmelu w środku, aksamitnego musu czekoladowego z konfiturą malinową oraz musu malinowego.
Dark Cherry to klasyczne połączenie kakaowego biszkoptu, aksamitnego kremu z ciemnej czekolady, musu z soczystych wiśni oraz konifturą wiśniowa z kawałkami wiśni.
Velvet Forest to kompozycja kakaowego biszkoptu, intensywnego musu z ciemnej czekolady połączonego z konfiturą z owoców leśnych, kremowego musu z białej czekolady oraz musu z owoców leśnych.
Passion Fruit łączy smaki jasnego biszkoptu, egzotycznego musu mango, musu kokosowego z konfiturą mango-marakuja oraz aksamitnego musu z białej czekolady.
Tonka Berry to jasny waniliowy biszkopt, przełożony musem waniliowym z nutą tonki, musem o smaku białej czekolady z konfiturą malinową i puszystym musem truskawkowym.
Pistachia Bloom to jasny biszkopt, przełożony musem pistacjowym z kawałkami pistacji, musem malinowym oraz musem o smaku białej czekolady z konfiturą mango-marakuja..
Za dodatkową opłatą możemy wykonać tort w innej konfiguracji smakowej.
*za dopłatą biszkopt może być bezglutenowy***
Moja praca pt. "Domek Leśnej Wróżki" uzyskała srebrną nominację na Festiwalu Tortów i Słodyczy 2025 w Warszawie.
Całość dekoracji wykonana została bez zastosowania elementów wzmacniających jak druciki, wykałaczki czy inne elementy niejadalne.
Do dekoracji wykorzystane zostały produkty: czekolada wegańska, masło kakaowe, masy cukrowe, suszone jadalne kwiaty i liście, izomalt, ciasto biszkoptowe bezglutenowe, papier ryżowy, papier waflowy, klej spożywczy, wegańskie farby spożywcze, makarony bezglutenowe.
***Biszkopt jak wszystkie pozostałe nasze słodycze powstaje z produktów naturalnie nie zawierających glutenu, certyfikowanych bezglutenowych, ale także z produktów gdzie na opakowaniu widnieje deklaracja producenta, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu.